George med Liemannen bakom axeln

Freya har feber och urusel Kardiolog i Malmö

Posted in survivaL by georgeschottl on maj 21, 2013

Nu är det andra natten som Freya är uppe, första natten så var hon otroligt brännhet och var ledsen och grät mellan 24-05 och starka Sara var uppe hela tiden.
Febern låg på 40 grader.
Nu är det andra natten som Freya är vaken och febrig, hon är dock pigg och glad på dagarna vilket vi aldrig har upplevt tidigare i kombination med kraftiga febernätter.
Vi gillar det!

 

Vad jag däremot inte gillar är Kardiologen i Malmö!
En kär släkting till mig har legat inlagd på kardiologen tre gånger nu, varje gång denna kära släkting har blivit utskriven så har kadiologen ändrat på medicinlistan. Med katastrofalt resultat! Resultatet varje gång har varit ett blodtryck på ca 215/100 innan vi har lyckats hitta andra läkare som oftast rättat till kardiologens avsaknad av medicinordination.
Nu är det tredje gången som exakt samma fel uppstår och nu måste jag informera!
Nu senast har de rört till medicinerna ganska rejält så patienten hade ett blodtryck på 229/95 och kardiologen vill inte ta ansvar för att justera in de nya blodtrycksmedicinerna på grund utav personalbrist.
Istället hänvisar de till Örestadskliniken att den vårdcentralen skall justera in patientens blodtrycksmediciner på grund utav att kardiologen har personalbrist och inte hinner med.
Problemet är bara att Kardiologen INTE skickat varken journal eller besked om att Örestadskliniken skall ta ansvar för att justera in patientens blodtryck.
Sist jag kollade hade journalen fortfarande inte nått Örestadskliniken!
Det betyder att patienten har gått med ett blodtryck på mellan 215-229 sedan patienten blev utskriven från kardiologen den 2:e Maj!
Idag är det den 21:e maj
Jag har försökt få tag på läkare på kardiologen för att de egentligen har ansvaret för att justera in mediciner, dock hamnar jag bara hos ofantligt duktiga sjuksköterskor på kardiologen som blir upprörda och arga över att läkarna på kardiologen lämpar över ansvaret på en vårdcentral! Dock kan dessa duktiga sjuksköterskor inte styra över läkarna!

Det är tredje gången kardiologen i Malmö klantar sig så ofantligt!
Varför tror de att patienten är färdigbehandlad när patienten skrivs ut, det krävs ofta injusteringar i några veckor efteråt och det skiter Kardiologen ett stort stycke i!

Likaså så är det ju problematiskt för Örestadskliniken som inte får journaler eller information om patienter som förs över från Kardiologen, patienten har redan varit på ett besök på Örestadskliniken som inte kunde göra något mer än att ta prover och vänta på att Kardiologen behagar skicka över information!

Jag uppmanar alla patienter som råkat ut för samma sak att bara skriva kortfattat här på bloggen om sina upplevelser.
Jag vet att kardiologens personal går på knäna, men de måste få feedback från patienter för att kunna göra rätt i framtiden.
Alla vill ju patienternas väl!
Men utan att kommunikationen går åt båda hållen kan felaktigheter inte byggas bort från organisationen!

George

Annonser

16 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Malin (AT-läkare) said, on maj 21, 2013 at 17:46

  Nu är jag förstås inte insatt i det aktuella fallet, men att lämna till vårdcentral att justera/följa upp ett blodtryck tycker jag inte är så konstigt. Det ska inte behövas några journalhandlingar för det heller.
  Patienten kan själv kontakta sin vårdcentral och kommer till distriktssköterskan och tar blodtryck i lugn och ro (gärna vid upprepade tillfällen) då det ju ofta är felvärden när man är sjuk och stressad under t.ex. en inläggning. Har sedan bara distriktsläkaren patientens medicinlista bör man utifrån den kunna höja/sänka adekvata preparat eller sätta in något nytt om det behövs. Vad gäller blodtrycksmedicinering brukar faktiskt distriktsläkaren ha bra koll sedan tidigare.

  Dessutom kan det vara så i det enskilda fallet att det inte är helt fel att ligga lite högt i tryck även om jag håller med om att man inte bör ligga över 200 i övertryck. Hos äldre människor kan ju trycket bli mycket lägre när de t.ex. reser sig snabbt, vilket resulterar att de svimmar om man sänker trycker för mycket. Så ett blodtryck på säg 180/90 kan jag mycket väl acceptera hos en dam på 85.

  Men annars håller jag med dig. Det här med mediciner är väldigt viktigt. Hos äldre multisjuka med 20 preparat är det som gjort att bli fel. Speciellt när patienten själv inte riktigt kan redogöra för sina mediciner. Otroligt många är ju felbehandlade. Både för mycket och för lite och fel sort osv. Små fel kan ha stora konsekvenser och det är så lätt att missa om man är trött och inte har tungan rätt i mun.

  Här tycker jag det är viktigt att man vid utskrivning alltid går igenom medicinlistan i lugn och ro med patienten och gärna även en anhörig. Framför allt berättar vilka ändringar man gjort och varför, gärna i skrift när man har att göra med äldre patienter. Det kan ju i din anhörigs fall vara så att man tagit bort/ändrat en blodtrycksmedicin medvetet för att pulsen var för låg eller njurvärdet inte låg bra eller trodde att hans problem berodde på en medicinbiverkan.

 2. Annika Leo said, on maj 22, 2013 at 18:05

  Jag har varit med om något liknande. En nära anhörig blev inlagd akut med svår andnöd, svettningar och kräkningar. Eftersom han hade KOL blev diagnosen först detta. Han låg inte på Kardiologen utan på Resursavdelningen. Efter ca ett dygn konstaterades att han hade akut hjärtinfarkt. Läkemedel mot detta sattes in och han övervakades lite extra. Personen var 80 år så ballongvidgning t.ex. var tydligen inte aktuellt. Efter någon vecka skickades han hem med liggande transport till sin fru. Han hade ett sår på foten som skulle läggas om och det skulle hemsjukvården sköta i hemmet.Läkare från vc skulle också höra av sig och göra hembesök. Allt detta skulla fungera bara journalen kom till vc. Efter nästan en vecka av tystnad därifrån ringde frun och undrade. Hon fick svaret att någon journal inte kommit dit och att hon kunde lägga om såret själv. Om hon behövde grejer för detta kunde hon köpa på apoteket. Eller så kunde de komma till distriktssköterskan. Personen i fråga fick andnöd av att flytta sig från fåtöljen till toaletten. Distriktssköterskan lovade då ett hembesök några dagar senare. Han kom och sa redan i hallen innan han tagit av sig jackan att nästa gång fick de ta sig till vc själv. Han bedömde inte patienten som andningspåverkad. Han satt då stilla i en fåtölj…
  Som anhörig ringde då jag vc och ifrågasatte det hela. De hade då fått journalen men av den framgick inte att han haft hjärtinfarkt och om sköterskan bedömde honom som inte andningspåverkad så var det så. Personen i fråga dog några dagar senare…

 3. Ewa Larsson said, on maj 22, 2013 at 22:01

  Det känns som detta är början på slutet överallt.Jättejobbigt för er och för den drabbade.Men det är en stark seg släkting som inte ger upp i första omgången.Tur att de har dig.Heja på.
  Hoppas att det vänt för lilla Freya och att hon nu är bättre. Kram till er alla.

 4. Catha said, on maj 26, 2013 at 19:41

  Jag blir heligt förbannad av det du skriver! Man kan inte skicka hem en patient med ett livsfarligt högt blodtryck! Tyvärr händer liknande saker dagligen. Man tullar på patientsäkerheten varje dag. Det ska frigöras platser för andra patienter. Befolkningen ökar, livslängden ökar och med det antalet sjuka, men vårdplatserna och vårdpersonalen minskar. Även en försteklassare förstår att det är en omöjlig kombination!
  //hälsningar från en frustrerad akutsyrra

 5. Irene said, on maj 29, 2013 at 23:42

  Har ingen erfarenhet av just ”ert” sjukhus, men det är förbaske mig lika illa överallt!! Själv fick jag ligga i tre timmar i en korridor med pågående hjärtinfarkt, Inte uppkopplad eller ens tillfrågad om hur jag mådde….:(. Först när resultaten av infarktproverna kommit blev det lite fart, men ballongsprängning först dagen efter…..visst, jag är kvinna och bara runt 60, men om JAG vet att kvinnor ofta har okarakteristiska symptom, då ska väl sjukvårdspersonalen veta det oxå…eller???Hoppas lilla Gumman är frisk nu…kram !

 6. Maria said, on maj 31, 2013 at 22:34

  Bästa George.
  Jag läser till sjuksköterska näst sista terminen. Det här är ohållbart för Er del! Jag hoppas innerligt att ni vänder Er till socialstyrelsen för att anmäla händelserna!
  Hoppas för övrigt att Er Freya piggar på sig och sluta inte kämpa!
  Lev väl/ Maria.

 7. Jeanette said, on maj 31, 2013 at 23:48

  Hej George.

  Det är Jeanette här.
  Du vet hon från Norr som råkades ställa in sommaren, i juli, förra året.

  Tänkte göra bättre ifrån mig i år så jag önskade fint väder.
  Så nu har vi värmebölja i stället.
  Extremt varmt.
  Massor med grader i flera dagar.
  Enbart här i Norr.

  Jag vet inte hur det är nere hos er.

  Men jag verkar inte sköta det så bra det här med väderbeställningarna.
  Skulle bara tala om att jag avsagt mig det här väderuppdraget.

  I fall du undrar vem som meckat med vädret nästa gång.

  Det är inte jag.

 8. Eva said, on juni 6, 2013 at 19:52

  Hur mår du?❤

 9. Stina said, on juni 7, 2013 at 18:28

  Hoppas du mår bra. Kram till hela familjen.

 10. Maria said, on juni 8, 2013 at 18:11

  Nu är det långt mellan dina inlägg… Hoppas att det är ok med dig och din fina familj?!

 11. Eva said, on juni 8, 2013 at 20:37

  Håller med:-( undrar hur du mår❤

 12. ingamaj NOGERSUND said, on juni 9, 2013 at 06:31

  KOLLAR VARJE DAG O UNDRAR HUR NI MÅR ALLA??
  KÄMPA MEN INTE LÄTT

 13. maggan från götet said, on juni 9, 2013 at 22:37

  Saknar dina mail. Undrar såå hur ni mår. Hoppas allt ä bra med hela familjen. Stor kram till er.

 14. Helena Abelund said, on juni 11, 2013 at 11:13

  ja…elller hur är vi många som saknar och undrar….

 15. Erik said, on juni 12, 2013 at 23:27

  Hur mås det George m famlj? Hoppas allt är Ok med dig. /Mvh Erik

 16. Märta said, on juni 12, 2013 at 23:33

  Saknar dina kloka ord men håller tummarna för att det beror på att du njuter av familjen och försommaren.
  All det bästa till dig!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: