George med Liemannen bakom axeln

LÖF, Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbyrå gav mig avslag.

Posted in survivaL by georgeschottl on februari 23, 2012

Jag har nu insett att det enligt svenska regler är helt ok att läkare missar diagnoser på röntgen!
Redan 2003 så kommenterades en del av mina tumörer (två st) på en röntgenbild såsom att det syns en ”diskret förtjockning utav pleura”

Jag gick nämligen på extra noga kontroller eftersom jag tidigare hade haft cancer året 1996, och därför så fick jag en extra röntgen per år för att man för säkerhets skull verkligen inte skulle missa en diagnos om nu cancern kom tillbaka.

Nu när jag genom en ren slump fick veta av min läkare att man hade hittat min cancer redan år 2003 anmälde jag detta till LÖF, Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbyrå.
Jag begärde ersättning för minskade överlevnads-chanser eftersom man hade kunnat agera på ett helt annat sätt år 2003 eftersom jag inte hade ett så stort antal metastaser.
Man hade då kunnat operera mig och ge mig kanske några extra års överlevnad ytterligare.

Men, nu ca 2 år efter att jag anmälde ärendet till LÖF, Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbyrå så har jag nu fått avslag för ersättning och upprättelse!

Skälet till avslaget är att man kan förvänta sig utav svenska läkare (svenska röntgenläkare)att deras kompetens inte inte gör dem ansvariga om man missar en sådan diagnos!
Man förväntar sig att en röntgenläkare inte skall hitta sådant som är på tok för ovanligt och eftersom min sjukdom är för ovanlig är det inte ersättningsbart

Detta är vad som anges som svar!
VAD ÄNDA IN I HELVETE ÄR DET FÖR RESONEMANG?

Den korrekta formuleringen från nämnden lyder exakt så här:

Vid bedömningen av om en ställd diagnos varit felaktig eller inte utgår man endast från den kunskap som den erfarne specialisten har vid diagnostillfället.
Detta innebär att hänsyn inte skall tas till kunskaper som har tillkommit efter diagnostillfället.
Om det sålunda visar sig att diagnosen mot bakgrund av de kunskaper som var kända vid diagnosticeringstillfället var korrekt utgår ingen ersättning.

Det här är ju direkt hånfullt mot alla missade diagnoser, så lyder ordet från en instans som inte ger upprättelse!

Kan jag bli annat än ledsen och besviken?

George

Annonser

15 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ninni1960 said, on februari 23, 2012 at 15:38

  Visst är det hånfullt mot alla missade diagnoser. Ska vi inte kunna kräva att de som ska bedöma röntgenbilder, CT-scanningar och andra prover ska ha så pass till utbildning så de kan bedöma om patienten är frisk eller har något avvikande? Bedrövligt!!!
  Det är väl med Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbyrå som med de flesta andra försäkringar – det ska mycket till innan man kan få ut något på en försäkring. I de flesta fall får man skylla sig själv för det som hänt. Jag måste snart hålla med min sambo om att det är ingen idé att ha försäkringar för man får ändå inte ut på dem fast man borde få det. De hittar kryphål överallt.
  Jag förstår mycket väl att du är både ledsen och besviken.
  Kram.

 2. max ( MaMo) said, on februari 23, 2012 at 16:17

  Hoppas du kan ”lex maria” anmäla dom eller ännu bättre uppdrag granskning. ,
  man undrar om dom inte är full vid sinne.
  Vid folksams försäkringen ( olyck och efterlevnadsförsäkring. ) för man upp
  till tre gånger ( tre ”olika” prognos ) utbetalning…,jag vet inget om
  Landstingens Ömsesidiga Försäkringsbyrå men dom få skämmas..
  Jag skulle inte vara ledsen, men arg och besviken.
  lycka till // Max

 3. Marie said, on februari 23, 2012 at 16:27

  Usch vad tråkigt, de behandlar folk som dörrmattor, usch, förstår att du är besviken….de leker med folks liv…utan att ta hänsyn till följderna…Styrkekramar till dig.

 4. Mia said, on februari 23, 2012 at 16:40

  Man blir mållös, urbota förbannad och besviken. Om läkaren inte hade kompetensen vid det tillfället borde ytterligare kolleger få analysera bilderna. Ska man inte ha ansvar för sitt jobb och en miss man gör?? Det låter ju smidigt. Inget ansvar… Om inte läkaren ska svara för sitt livsavgörande (för dig) misstag ska väl rimligtvis åtminstone sjukhuset (arbetsgivaren)svara för det. Du som patient går till en sådan struktur för att få expertomdöme och trygghet att sjukdomen uppmärksammas i tid! Hyckleri är vad det är! I andra yrkeskategorier brukar det vara så att om man inte hade kunskapen borde man informerat sig bättre innan man avfärdar en komplicerad situation alltför lättvindligt. Jamen det är ju bra att skylla på att man inte hade den kompetensen vid det specifika tillfället.
  Detta borde ju faktiskt uppmärksammas i media, för er skull, men också för andras skull och för att påpeka att sjukvården smiter från sitt ansvar!!
  En stor kram till hela familjen!
  Mia

 5. Ewa Larsson said, on februari 23, 2012 at 18:50

  Tyvärr samma erfarenhet med Reine.Reine fick en stroke -94 de skickade bara hem honom,han visste inte vem var vad han hette,men köra bil hem kunde tyckte läkaren.Jag levde 17 från 5 okt och framåt.Maj -05 hittade de proppen och kunde sätta in rehabilitering.Kuratorn på rehab anmälde hela förfarandet till HSAN.Svaret kom efter ett år el. två ”De hade inte begått nått fel eftersom de inte gjort något”
  Talar jag om det här på UAS skulle det aldrig kunna hända igen,fast jag vet att det hänt igen det har stått i upsala nya tidning.
  För mig känns det uppgivet när jag hör att det är likadant nu.Skickar krya på dig hälsningar så att du orkar ta tag i allt fel.Kram till er alla.

 6. SaraH said, on februari 23, 2012 at 19:48

  Skrämmande…..

  Kram SaraH

 7. Malin said, on februari 23, 2012 at 20:38

  Jag förstår att du blir besviken.
  Tyvärr är det nog så att vi med dagens avancerade undersökningar hela tiden hittar saker som är ”något avvikande” som i ditt fall. Problemet är att det i säkerligen 99 % av fallen är en helt normal avvikelse då vi alla ser olika ut, både på insidan och utsidan.
  Det är redan ett stort problem med allt vi (ofta ev en slump när man ska undersöka något annat) hittar på t.ex. en CT. Om alla dessa människor skulle genomgå extensiv utredning för säkerhets skull skulle det dels kosta samhället enormt mycket pengar och dessutom skulle massa människor utsättas för ytterligare strålning (vid förnyade rtg-bilder) som i sin tur skulle leda till fler cancerfall. Kanske skulle några behöva genomgå invasiva biopsier. Kanske någon av dessa får en oväntad blödning som kräver vård, kanske får någon en dödlig infektion osv. De blir minst lika besvikna när de inser att undersökningen till 99 % var onödig. Det jag försöker säga är att det kan bli ”fel” hur man än gör.

  Det är ju otroligt tråkigt när man så här i efterhand kan se att saker kanske skulle kunna ha blivit annorlunda, men man måste någonstans dra gränsen.
  Som ett exempel tänk på alla människor som söker med huvudvärk. En liten del av alla dessa människor har en hjärntumör. Skulle vi skicka alla dessa människor på CT skalle skulle vi kanske hitta ett fåtal tumörer tidigare, men det skulle också kosta enormt mycket pengar samt orsaka fler cancerfall pga onödig strålning. Pengarna till sjukvården måste komma någonstans och ökar man något får man dra in på annat. Det är otroligt svåra beslut att dra dessa gränser.

  Ibland tror jag att vi i dagens Sverige har en övertro på sjukvården, att man med dagens teknik skall hitta/bota allt. Det är fantastiskt med all modern teknik, men den leder många ggr till etiska dilemman. Ju bättre bilder man får desto mindre avvikelser kan man hitta. Detta är i de flesta fall bra, men kan som jag skrev ovan också orsaka problem.

  Jag hoppas att ni alla där ute är medvetna om de svåra beslut som vi i sjukvården tar varje dag. Vi gör det vi tror utifrån situationen är bäst och vill hjälpa så många som möjligt för de begränsade pengar vi har.

 8. Maria Holmgren said, on februari 23, 2012 at 21:00

  Hej George, otroligt hur man resonerar om människors liv, men jag kan inte säga att det förvånar mig, har upplevt liknande formuleringar när det gällde min mammas sjukdom. Ditt engagemang och förmåga att lyfta viktiga frågor imponerar som alltid.
  Varför jag egentligen skriver är för att jag undrar om man inte i er situation har möjlighet att få hjälp med barnomsorg i hemmet, typ kommunal barnflicka/privat dagmamma. Självklart ska Sara ha möjlighet att arbeta och du kunna försöka vila och återhämta dig därhemma, och det är bevisligen ganska omöjligt med en ettårig liten prinsessa runt fötterna. Jag arbetar själv inom förskolan och vet vilka ilskna virus som ständigt florerar. För din del kan ju dessa till synes harmlösa ”baciller” orsaka katastrofala följder och långa och utmattande konvalecenser. Freya är ju än så länge så liten att hon ju egentligen inte något behov av att vistas i större sociala sammanhang ännu. (Självklart tycker jag att det är positivt för barn att gå i förskolan och att det är en rättighet för alla barn.) Funderar bara om det inte finns någon annan möjlighet för er än att ha Freya i stor barngrupp? Varma hälsningar Maria (kostnadsmässigt måste det ju vara billigare än ha dig liggande på sjukhus…)

 9. Josef Boberg said, on februari 23, 2012 at 22:14

  ”Kan jag bli annat än ledsen och besviken?”

  Nej… – men myntet diagnoser har två sidor – som jag ser det.

 10. tiptip said, on februari 23, 2012 at 22:19

  Det verkar gå mot att ingen någonsin är ansvarig och kan ställas till svars för någonting. Jag är helt emot att man har frångått personligt läkaransvar och lämpat över det på något som kan kallas systemfel. Visst, ibland kan det vara systemfel också men ofta är det en enskild person som har gjort fel på ett eller annat sätt. jag vet att en av de här ”död på rummet utan att någon tittade till patienten” handlade om ett tjafs mellan personal och patientens föräldrar. Det är ju knappast ett systemfel utan ett pucko som blir sur och straffar.

  jag tycker du ska slåss om du orkar. Kalla fakta eller någon annan tv som har bra genomslag.

 11. Carina Lundquist said, on februari 24, 2012 at 10:09

  Min far hade bukspottskörtelcancer som spridits sig till lungorna. Efter ca ett års behandling kom en läkare och sa till pappa att det inte finns något kvar i lungorna! Pappa sken upp som en solstråle och sa ”är jag fri nu?” Ja, sa doktorn. Dagen efter kom en annan läkare och sa att de hade förväxlat bilderna och det inte var så långt kvar. Pappa gav då upp sin kamp.

 12. Catarina said, on februari 24, 2012 at 21:06

  Min pappa hade urinblåsecancer opererades och blev friskförklarad. Efter två år började han få ont i ryggen och benet. Vi påtalade vad han haft och ville att han skulle bli ordentligt undersökt men dom tyckte inte att det behövdes för han var ju ”friskförklarad”. Dom trodde att det var ischias så han fick gå till sjukgymnast. När vi efter sex månader och mycket bråk fick dom att göra en ordentlig undersökning så hade det spridit sig alltför mycket och han dog två veckor efter det. Vi anmälde det men inget hände. Att läsa läkarnas svar till anmälan gjorde mig så arg. Det är snart tolv är sen och jag blir så upprörd och ledsen när man läser om liknande händelser. Hellre en undersökning för mycket än en för lite…
  Du verkar vara en så stark person. Hoppas du överklagar så långt det bara går.

 13. Birgitta Carström said, on februari 24, 2012 at 23:00

  Jag förstår din besvikelse, det verka helt åt helvete det de skriver, hoppas ändå att du får hänga med länge ännu och se din söta dotter växa upp.

 14. Lena Moberg said, on februari 24, 2012 at 23:12

  Ja de är ju sorjligt om de gör en undersökning o ser saker ….. då undrar man ju varför de intee kollar vidare …man måste vara påläst helst kunna o veta allt komma ihåg allt som man måste fråga ….så är de !!
  Ja har läst allt om mitt barnbarns cancer allt om min sambos cancer för att förstå …men samtidigt dyker de ju upp en massa frågor …. hoppas du orkar kämpa vidare för en kämpe är du krya på dej ! Lena

 15. MIA said, on mars 3, 2012 at 05:43

  men herre gud det är ju för jäkligt
  krya på dig massor och kämpa på


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: