George med Liemannen bakom axeln

Roger Henriksson friad, TV4 fällda av granskningsnämnden men patienterna har förlorat ändå!

Posted in survivaL by georgeschottl on maj 18, 2011

Det finns ytterst kompetenta människor som använder media som ett vapen, media är ett trubbigt vapen som som slår hårt och urskillningslöst mot ibland helt oskyldiga människor.
Roger Henriksson har någon eller några fiender i vården som INTE vill patienternas bästa,  dessa personer har för egen vinnings skull lurat i TV 4 samt ursprungligen Svenska Dagbladet fel fakta och matat journalisterna med material som är svårt att bemöta för Roger på kort tid.

Nu har tiden gått och Roger har fått upprättelse, han har fått den upprättelsen som den starke och rättvise eftertraktar, nämligen att TV 4 har blivit fällda utav granskningsnämnden!

Läs om hur fällandet har motiverats här

TV4:s rapportering om Radiumhemmets chef, Roger Henriksson, fälls av Granskningsnämnden. Påståenden om fiffel var grundlösa.

Inslaget som sändes i december förra året påstod att Roger Henriksson använt forskningsmedel från Umeå universitet, där han har en professorstjänst, på ett mycket vidlyftigt sätt. 

I inslaget påstods att medlen hade använts på ett sätt som bröt mot universitetets regler. Bland annat ska resor, telefoner och datorer ha köpts för pengarna. 

Enligt TV4 ska inslaget även ha lett till en intern revision, där Roger Henrikssons hantering kritiserades. 

Radiumhemmets chef anmälde inslaget till Granskningsnämnden för radio och tv. Han ansåg att inslagen förmedlade bilden av att universitetets pengar hade använts för privat ändamål, något som helt saknade grund. Inte heller hade universitetet påbörjat en utredning innan inslaget sändes.

I sin anmälan lyfte Roger Henriksson även fram att han utpekats som en fifflare, och att hans anseende därmed blivit skadat.

Roger Henrikssons uppfattning delas av Granskningsnämnden som fäller inslaget. Enligt nämnden stred TV4:s rapportering mot kravet på saklighet. Uppgifter om felaktig hantering av forskningstillgångar saknar grund. Inslaget innebär dessutom ett intrång i den personlig integriteten, som inte kan motiveras av allmänintresset. 

Men vad har hänt egentligen för oss patienter?
Kommer vi vara tryggare och överleva längre nu?
Svaret är faktiskt ett stort NEJ!

Resultatet utav drevet gentemot Roger Henriksson har resulterat att den organisation som utför Second Opinions åt patienter som inte får det när de önskar en Second Opinion utav sina läkare har lagts ner!
Ca 40% av alla patienter som fick en Second Opinion utav 2ndview fick en annan behandlingsplan än den ursprungliga, med andra ord har  2ndview genom sina Second Opinion förbättrat överlevnadschancerna för 40% av patienterna samt gett de övriga 60% av patienterna en tryggare tid och vetskapen om att de kan ha fortsatt förtroende för sina läkare.

Detta är nu borta!

Nu när en patient önskar en Second Opinion och inte får det av sjukvården (som patienten har RÄTT till)  så finns det inget extra skyddsnät eller säkerhet för dessa patienter i Sverige!
Detta är USELT!

Den chefen/läkaren som ursprungligen matade SvD med uppgifterna som ledde till drevet har OTALIGA människoliv på sitt samvete och resultatet kommer att öka ett enormt lidande hos patienter och anhöriga!

Jag önskar att Roger Henriksson hade varit lite ”mindre vit riddare” och gett mig namnet på den djäveln som förstört så mycket!
Likaså journalisten Anna-Lena Havedahl på SvD  har ju fått sitt rykte förstört genom att det nu är bevisat att hon litade på sin källa och att hon inte gick vidare och kontrollerade källmaterialet!
Även hon som kommersiell  medicinsk Journalist har ju fått sitt rykte solkat genom att hon visade att hon var lättlurad!

Som patientföreträdare är jag girig, jag vill ha det bästa åt oss patienter!
Nu ser jag bara hur media har förstört en möjlighet för ett bättre sjukliv för oss patienter och hur en Engagerad och Ideellt arbetande läkare som Roger Henriksson har blivit bränd.
Roger, låt mig säga grattis och tack, jag hör ditt namn otaliga gånger utav tacksamma lungcancer och hjärntumörpatienter och deras anhöriga.
De berättar om hur du är tillgänglig på kvällar och helger för dem och att de märker att du gör ditt yttersta för dem!

Låt mig bara avsluta med lite siffror om förtroende!
Det gjordes en undersökning om svenskars förtroende för olika yrkesgrupper.
Läkare ligger självklart högst här, men det intressanta är att det finns två yrkesgrupper som delar på den absoluta sista-platsen! De delar på Jumboplatsen!
Dessa båda yrkesgrupper har gemensamt med minimala 4% förtroende, det är Kapitalplacerare samt Journalister!

Mitt förtroende för Svenska Dagbladet försvann när de censurerade en kommentar till artikeln den 12:e Oktober 2010 där jag motsade det som sades i artikeln som kritiserade 2ndview och Roger Henriksson, jag påtalade faktafelen i artikeln och jag blev censurerad.
Svenska Dagbladet för mig skall stå för tryckfrihet och rättvisa, att bli censurerad för att säga sanningen skadade mitt förtroende enormt för Svenska Dagbladet!

George

Annonser

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. tommy björk said, on maj 18, 2011 at 21:45

  Jag sa upp Svenskan direkt och byter inte förrän .de byter byter redaktionschef. Han tyckte artikeln om Roger var lyckad för att :”man hade idkat högläsning av den i landstinget”. Martin Jönsson heter han och han vet nog inte vem Torgny Segerstedt var – i varje fall inte vad han stod för. Tommy Björk

 2. Johanna said, on maj 19, 2011 at 21:06

  George! Vilken underbar blogg du har! Tack för att du skriver och har sådant varmt engagemang. Önskar dig all all lycka.

 3. Kerstin said, on maj 19, 2011 at 22:07

  Vad jag uppskattar att kunna läsa sådana här högst subjektiva åsikter från dig!!!

 4. Kerstin said, on maj 19, 2011 at 22:50

  Btw.. jag vet inte om detta intresserar eller borde intressera.

  Det finns en sajt som heter http://www.doktorsguiden.se. De presenterar sig så här:

  ———————————————————————————————————————–
  Om Doktorsguiden.se
  Letar du efter en bra doktor?
  Eller vill du berätta vad du tyckte om ditt läkarbesök? På Doktorsguiden kan du söka bland Sveriges nära 35 000 läkare, läsa vad andra patienter har upplevt vid besök hos en särskild doktor och dela med dig av egna erfarenheter.
  ———————————————————————————————————————–

  Jag var alltså med om ett uselt läkarbesök. En helt ointresserad, oengagerad läkare som jag kände bara ville bli av med mig. Plus att det var helt omöjligt att komma igång med en dialog. Läkaren verkade också okunnig. Han sa att han mycket väl förstod min problematik, men jag var dock ung (42) och frisk och skulle gå hem och bestämma mig för att gå ner i vikt. Och när jag väl bestämt mig skulle jag gå ner i vikt, trodde/tyckte/ansåg läkaren. Jag sökte alltså på grund av att jag ville veta vad vården kunde hjälpa mig med i mitt tjockisproblem, som är ungefär 20 år gammalt. Enligt denne läkare kunde vårde göra: Ingenting!

  Alltså, inget med besöket var ju bra. Jag gick och tänkte på det där några dagar, blev sedan arg och ringde sen chefen för vårdcentralen och sa att jag åtminstone ville ha mina pengar tillbaka för ett läkarbesökt som inte gav någon som helst hjälp eller info. Vårdcentralchefen hjälpte mig vidare. Något som denne läkare överhuvudtaget inte reflekterade över att göra. Det är ju så, att om jag hade blivit schysst bemött hade jag väl aldrig bemödat mig om att skriva negativ kritik. Men vem ska markera att läkaren gör ett dåligt jobb om inte patienten reagerar? Och man ska inte ”hänga ut” folk. Men det jobbet är såå otroooligt viktigt. Det FÅR ju inte ”bli fel”. Mitt problem är ju inte livsviktigt idag men på sikt är det ju det.

  Jag betygssatte denne läkare på sajten doktorsguiden och skrev mitt omdöme. Jag satte genomgående betyg 1. När jag sedan kollade sajten var betyget för denne läkare 3,5 av 8 möjliga poäng på vardera poängområde. Jag vet för jag är den enda som satt betyg på honom.

  Nu vet jag att man tydligen inte bör markera när läkare är oengagerade, ointresserade och dåligt pålästa trots att de vet vad en patient söker för. Läkare är ju liksom ”untouchable”.

  Nåja, varken mitt omdöme eller mitt betyg visades på doktorsguiden. Jag skrev till sidan och undrade varför. Jag fick svaret att mitt omdöme inte godkänts på grund av generella orsaker, t ex hade de kanske ansett att mitt omdöme var för personligt.
  ————————————————————————————————————————
  Jag fick rådet: Din kommentar har dock sparats i systemet och du kan enkelt gå in ochomformulera dig. Vi ber dig att göra ett nytt försök där du på ettsjysst sätt förklarar hur du upplevde besöket. Tänk på att det sitteren mottagare på andra sidan. Lyft fram det som var bra och vad duanser kan bli bättre.
  ————————————————————————————————————————

  Jag skrev då ett enklare omdöme som äntligen lyckades gå igenom.

  Betyget (som var alldeles för högt) jag gett läkaren ifrågasatte jag också igen. Jag fick då svaret att mitt ärende ansågs löst.

  Så, det lägsta betyg man kan få som läkare på http://www.doktorsguiden.se är 3,5. Kan vara bra att veta att det är bottenbetyget.

  / Kerstin

 5. Åsa said, on maj 20, 2011 at 08:24

  Hej George,

  Jag vill bara tillföra texten gällande regler och rättigheter i Region Skåne gällande ”Second Opinion” som inte är en självklar rättighet i alla lägen så inga missförstånd uppstår;

  En andra medicinsk bedömning
  Rätten till en andra medicinsk bedömning, så kallad second opinion, innebär att du i vissa fall får möjlighet att diskutera med ytterligare en läkare.
  Har du en skada eller sjukdom som är livshotande eller särskilt allvarlig har du i vissa fall rätt att få ytterligare en medicinsk bedömning, så kallad second opinion. Det gäller om det inte är helt klart vilken behandling som är lämpligast för dig, om behandlingen kan innebära särskilda risker eller ha stor betydelse för din fortsatta livskvalitet.

  Ha det gott! Åsa


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: