George med Liemannen bakom axeln

Ny blogg förtjänar medalj och beskydd!

Posted in survivaL by georgeschottl on april 14, 2011

Det finns en ny blogg som kommer att gynna patienter och vårdapparaten genom en enda åtgärd, transparens!
en ny fantastisk blogg som heter Akutläkarbloggen!
Detta handlar om ett flertal läkare på akuten på SUS Lund, Skånes Universitetssjukhus som beskriver sitt arbete med från en medicinsk vinkel och använder bloggen som en lärobok som konstant utvecklas!
Underbart!
Läs lite längre ner om varför jag anser att denna typen av blogg kan föra utvecklingen av och kvalitetssäkringen av vården ytterligare ett steg längre!

Så här beskriver läkarna och  bloggarna bakom Akutläkarbloggen sin verksamhet:
Vår bloggsida drivs av specialister och ST-läkare i akutsjukvård på akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Vår akutmottagning inledde ett av Sveriges första utförliga akutläkarprogram år 2004. Sedan dess drivs akuten till största delen av läkare som har specialkompetens i initialt omhändertagade av akut sjuka patienter. Att en erfaren läkare i akutsjukvård gör första bedömning och handläggning sparar pengar och resurser för sjukhuset bl.a. genom minskat antal av onödiga inläggningar och start av behandling redan från första läkarkontakt, traditionellt har behandling inte börjats förrän på avdelningen. Detta innebär även ökad patientsäkerhet. Våra grannar i Norge har sammanfattat det gamla systemets brister i en väldigt bra artikel om deras akutvårdssystem. Norge har hittills valt att inte inleda akutläkarprogram.
Vi trivs mycket bra på vår arbetsplats och vi tycker att vår specialitet är oerhört spännande och lärorik!
Genom IT-världen följer vi utvecklingen av den väletablerade akutsjukvård som drivs i utlandet t.ex. USA, Canada, Storbritannien och Australien och tillämpar oss det aktuella för att gå i fronten för akutsjukvård i Sverige.
Mer information om vårt program finns på Swesems hemsida.

Vi vill med vår bloggsida dela med oss erfarenheter vi haft genom vårt arbete på akutmottagningen samt informera om allt som är aktuellt och nytt i akutsjukvårdsvärlden.
Att skriva på en blogg är en fantastisk metod för detta eftersom författaren då kan tillåta sig personliga synpunkter och tankegångar utan restriktioner enligt gamla traditioner och strikta riktlinjer som akademiska journaler följer. Detta gör läsningen mer informell och underhållande.
Vi skriver om allt möjligt, såsom lärdomsrika fall, intressanta EKG, blodgas eller ultraljud och presenterar även det vi har stött på i akutsjukvårds-IT-världen (bloggosfären och sociala nätverket) som t.ex. bloggrundan.
Vi välkomnar alla kommentarer och synpunkter från er som läser och välkomnar alla som vill besöka oss på akuten i Lund!

En annan tidigare blogg …
De som tidigare följt min blogg kunde under en kort och väldigt intressant period läsa om en sjuksköterska som bloggade från akuten i Lund.
Uppgifterna från henne var omskrivna (bowlerdiserade) och även förskjutna tidsmässigt så  sköterskan kunde garantera patientsäkerheten.
Denna bloggen tog upp risker och problem som kunde drabba både patienter och vårdutövare som har skäl att befinna sig på akuten i Lund.
Denna blogg från akuten råkade ut för en viss press att avvecklas, och så skedde!
Bloggen avvecklades efter en dialog med sjukhusledningen i Lund! Tyvärr!
En fantastisk blogg som vården kunde lärt sig ofantligt mycket av!
En sådan blogg kunde sjukhusledningen till och med integrerat i sitt kvalitetsarbete för att verkligen utsätta sin verksamhet för att verifiera stress-tester och för att kunna göra riskbedömningar i sin egen verksamhet.

Så jag ber Er läsare att hålla en vakande hand över denna akutläkarblogg!
En sådan blogg utvecklar vården!
Den utvecklar läkarna!
Den förbättrar vården för oss svenskar!
Den kommer att ge högre överlevnad i och med att vårdpersonalen intensifierar självbetraktelsen och får ett tydligare helikopterperspektiv!
Skulle denna blogg få samma kritik och samma påtryckningar att sluta med sin verksamhet som den tidigare akutbloggen ber jag er att agera, att agera snabbt och rätt för att skydda dessa läkare och denna ack så viktiga blogg!

När jag var gäst i panelen på World Cancer Day så fick jag just frågan om det var farligt eller bra om patienter läste läkarbloggar eller om läkare läser patientbloggar.
Svaret är ju självklart!
Transparens behövs, självbetraktelse behövs!
Vården kan lära sig ofantligt mycket om sin egen verksamhet om vårdgivare hade kunnat skriva om sina tankar och funderingar, att lufta sina frågor!
Precis som vi patienter lär oss utav att läsa om andras frågor och funderingar i sjukdomens värld!
Alla vinner på detta!
Alla!

George

Annonser

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. David Thorisson said, on april 14, 2011 at 12:31

  Tack för din uppmärksamhet! Jag håller helt med dig, blogg och IT generellt kan göra stor insats för vården och vi har bara precis börjat resan. Det blir spännande att se vart bloggen leder till!

  Mycket intressant läsning om upptäckten av din cancer, glädjande att det går så bra för dig. Har du provat http://www.patientslikeme.com

  den är för patienter som vill hitta andra patienter med samma sjukdom för att dela erfarenheter, högt rekommenderad, jag har planerat att skriva om den någon gång, om du kan berätta lite hur den funkerar i verkligheten inutifrån är jag tacksam för alla kommentar!

 2. Ingela said, on april 14, 2011 at 14:21

  Underbart, den kommer jag att följa, liksom jag följer dig!!

 3. Margit said, on april 14, 2011 at 14:40

  Låter ju fantastiskt spännande!

 4. eija said, on april 14, 2011 at 15:24

  Kul jag såg den i Sydis i morse och tänkte att det var en strålande idé. Jag tror inte ledningen vågar ge sig på läkare lika mycket. Den får säkert vara kvar. Det är jättekul att läsa om fallen. och musiktips och lite av varje. kanske lite rörig layout men man kan inte få allt.

 5. Eva said, on april 14, 2011 at 18:42

  HEj Tror aldrig den får vara kvar, varför pga sekretess och tystnadsplikten. Regionen förbjuder det mesta och man får ju aldrig diskutera någonting annars så varför skulle detta få finns till. Kan inte tänka mig det Georg, tycker dessutom inte det är en bra idè
  Mvh Eva

 6. Catha said, on april 14, 2011 at 19:41

  Ja du, jag höll på att sätta maten i halsen när jag läste artikeln på sydsvenskan.se idag. Jag tycker att det är fantastiskt att läkarna tillåts blogga öppet om sitt arbete men jag har mycket svårt att förstå skillnaden på min och deras blogg. Min blogg ansågs, av sjukhusledning och överläkare, vara ett stort bekymmer, trots att den inte bröt mot ngn tystnadsplikt. Jag antar att det alltid är obekvämt för ledningen när någon vågar stå upp och påpeka brister i organisationen. När det gäller tystnadsplikten så är ett par av inläggen i läkarnas blogg och snuddar på gränsen. Jag skulle inte bli förvånad om de snart förbjuds att blogga om verkliga fall.
  Mvh Catha

 7. psyprik said, on maj 11, 2011 at 16:14

  Hej George!

  Jag kom in på detta inlägget efter att idag hittat akutläkarnas blogg och jag tycker du verkligen sätter fingret på hur viktigt transparens är. Jag arbetar som psykolog vid Hallands sjukhus Halmstad och är projektledare för ett projekt kring sjukhusövergripande cancerrehabilitering.

  Jag drivs av samma längtan efter transparens där vi som arbetar inom sjukvården måste bli bättre på att lyssna till patienter och närståendes erfarenheter och tankar när vi utvecklar vården. Det är därför som jag känner stor stolthet när jag berättar att jag sedan två veckor även ansvarar för en officiell vårdblogg som skall ge patienter och närstående ett ökat inflytande över vårt cancerrehabiliteringsprojekt. Besök den gärna och hjälp oss få igång diskussionen: http://blogg.regionhalland.se/cancerrehabilitering

  M V H

  Patrik Göransson
  @psyprik

 8. […] När jag var inne och läste på Akutläkarna fastnade jag vid en kommentar från George som berömde bloggen för dess transparens vilket han ser kommer gynna patienter och sjukvården. Transparens och därpå följande dialog driver utvecklingen och kvalitetssäkringen av vården ytterligare ett steg. Läs Georges blogginlägg här. […]


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: