George med Liemannen bakom axeln

Ny blåsning från Italiensk bedragare!

Posted in survivaL by georgeschottl on mars 14, 2011

Det var en bra dag, en dag full av känslor och sorg, en dag av minnen och tårar.
Att en dag då en vän begravs kan benämnas som en bra dag känns konstigt att skriva…
Men så var det, det var en bra dag!
Lasse hade varit nöjd, rättare sagt att jag VET att Lasse är nöjd!
Begravningen var riktigt varm, den påverkade och byggde sorgen men gav ändå en känsla av att vårda minnena på rätt sätt.
För första gången sedan vi träffade Lasse dagen innan han hamnade på himlen som den där vackra stjärnan så bleknade bilden i mitt minne av den sjuka Lasse, den bilden av kortison och morfin fyllda personen bleknade utan bilden blev bara när han lyckades pressa in 9 olika smaker i en dadel hemma hos honom på taket.
Samma bild kom åter som jag ej tänkt på så länge, hur vi försökte få eld på grillen med hjälp av gräs som växte mellan betongplattorna…..
Pasta med Bhotarga var också ett speciellt minne, lufttorkad rå Tonfiskrom som rivs över varm al dente Pasta var en speciell rätt som Lasse och jag glufsade innan Sara kom hem, vi hade nämligen vit tryffel på Bhotargan vilket gjorde att det var två superstarka dofter hade fått Sara att haverera….
Bara bra minnen kom fram och de dåliga sjukdomsminnena började redan blekna…

Så snabbt Lasses ljus på himlen lyser upp de viktiga sakerna och vänder bort sitt ljus från de dåliga…
Farväl Lasse och tack för att du gett glädje åt min älskade Sara och även mig, även i mun egen sjukdom har du hjälpt genom att bara diskutera de svåra ämnena, de svåra frågorna.
Sådant som bara vi som lever med döden som följeslagare kan diskutera.

Nytt ämne!
Nu är jag förbannat trött på dessa situationer där man blir lurad!
Nu kommer här en varning!
Akta er för att besöka staden Pisa i Italien, Ni blir med stor sannolikhet utsatta för bedragare om Ni kör bil in i staden Pisa!
Vi var i Toscana i somras, som Ni kanske kommer ihåg.
Jag och Sara blev medbjudna som medresenärer tillsammans med Saras föräldrar till Toscana och Castiglione della Pescaia.
På vägen till Sverige så ville jag verkligen se lutande Tornet i Pisa, ett verkligt behov uppstod att se Tornet
i verkliga livet!
Så vi körde inom staden Pisa och följde skyltarna till centrum och sedan mot Tornet, det vara ganska rörigt att köra eftersom det var mycket vägarbeten och mycket omledningar på konstiga vägar.
Men till slut så kom vi fram till Tornet och så gjorde som alla andra turister, sade aaaaahh och ooooh och var väldigt imponerade av detta vackra torn som lutar så ofantligt mycket.
Därefter så var det raka vägen hem till Sverige igen.
Detta var alltså 2010-06-28, förra året alltså!

Idag kom det ett brev till Claes skickat till företaget som Claes nyligen gått i pension ifrån där de har fått ett krav på 119 Euro, alltså i runda slängar 1100 kronor för att Claes INTE betalt TRÄNGSELSKATT i Pisa???
Brevet är skickat som en påminnelse och företaget Leaseplan som var juridisk ägare till bilen det datumet har inte tidigare fått någon faktura eller annan påminnelse, det finns ingen diarieförd faktura från Italien.

Men eftersom Saras syster nu bott i Italien i 15 år (samt doktorerat i sitt ämne på Italienska, så språket det kan hon mycket bra) och faktiskt satt i bilen för att guida oss med alla trafikskyltar genom Pisa hade inte alls sett någon skylt med trängselskatt eller ens en antydan till något liknande.

Om Claes inte omedelbart betalar kommer summan att uppgå till 195 Euro istället hotas det tydligt med i brevet….med andra ord, betala direkt så slipper du åka på hela 1786:- i böter för en trängselskattsräkning som verkar vara gjord av en klart korrupt stads polis…

Det här luktar verkligen som om det är en fisk begraven någonstans i denna stads polisiära system….även Leasplans kontakt var verkligen förvånad, de hade ej heller tidigare fått något ärende med just trängselskatt från Italien…

Alltså, vägarbeten gjorde att vi följde skyltarna i Pisa för att komma till rätt plats för att se det Lutande Tornet i Pisa, det fanns inga skyltar varken på Italienska eller eller engelska om att man skall betala trängselskatt och nu nästan 9 månader senare kommer det en påminnelse som inte har föregåtts av en faktura….
Det finns en länk i brevet med en adress som skall visa ett foto på bilen när den kör på en vägsträcka som enligt brevet är ”restricted” men när jag skriver in adressen till länken finns där bara en död sida….ingen bild alls….
Adressen är https://secure.comune.pisa.it/tzv/login.jsp och där händer inte mycket…..

Det här luktar lite ”fishy”…..
Vi vill alltid göra rätt för oss men vi vill INTE bli lurade på detta sättet!
Fy, verkligen Fy!

Är det någon som har något förslag, skall man prata med Italienska ambassaden i Sverige eller Italienska Turistrådet?
Kanske skall vi prata med Svenska ambassaden i Rom?
Vem vet hur man gör med detta, kan det bli problem om vi nekar vilket är det rätta att göra….?
Någon som har ett förslag?

George

18 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Dikesgrisen said, on mars 14, 2011 at 22:17

  Åk ner till Pisa.
  Räta upp tornet.
  Hänvisa till falsk marknadsföring!
  Nja, kanske inte den bästa idéen jag haft 🙂

  Dessvärre kan jag inte hjälpa Er med att hävda Er oskuld mot firman Fiffel & Båg…

 2. Maria J said, on mars 14, 2011 at 22:29

  Jag vet inte om det är så man ska göra men jag hade tagit kontakt med svenska ambassaden i Rom och berättat precis hur det ligger till. Skulle ni strunta i det så känns det som att en ny ”överraskning” skulle kunna komma när ni minst anar.
  Hoppas att det löser sig!
  Kramar till er alla tre

 3. Jacqueline said, on mars 15, 2011 at 01:25

  Hej,

  Prova att gå in på: https://secure.comune.pisa.it/tzv/
  Glöm inte det sista ”/” efter ”tzv”.
  I denna sida krävs det inloggningsuppgifter som ni verkar har fått i brevet. Jag är inte helt säkert, men värd att prova.
  När du går in i sidan finns det en liten länk ”guide”, där beskriver de hur man ska fylla i just med de uppgifterna.
  Jag har inte varit i Italien och kan inte italienska heller men man kan numera översätta webbsidor med så kallade ”online translator” 🙂

  Tack för tipset och tack för din underbara blogg.

  Ta hand om varandra!

 4. biggan said, on mars 15, 2011 at 05:17

  Jag hade kontaktat italienska ambassaden eller turistråd. Detta kan ju vara Antonios egen privata skojarfirma. Tänk att sitta på turiststråket i Pisa och anteckna utländska bilnr och sedan skicka faktura till eget konto, hygglig affärsidé kanske för en arbetslös.

 5. Ingrid said, on mars 15, 2011 at 10:50

  Kontakta de duktiga juristerna på Konsument Europa, http://www.konsumenteuropa.se. (De finansieras av EU-kommissionen och Konsumentverket – liknande kontor finns i alla EU-länder.) Konsument Europa är visserligen specialister på problem med varor som du köpt i ett annat EU-land, men bör kunna ge dig tips också i detta fall.
  Lycka till!

 6. Tina said, on mars 15, 2011 at 16:30

  Av egen erfarenhet vet jag att det inte lönar sig att bråka med italienska ”myndigheter”. De höjer summorna för varje gång, så mitt bästa råd är: BETALA. Så snabbt det någonsin går. Och det hjälper inte ett dugg att man kan språket(jag kan)går ej att på svenskt manér klaga sig fram.

  PS du har en osedvanlig förmåga att bli drabbad…telefon, barngrejor….agget finns hela tiden där..

  Lycka till!

 7. Anna said, on mars 15, 2011 at 16:53

  Har själv blivit drabbat av detta, närmare bestämt i Florens där vi tydligen hade kört inom ett ”icke auktoriserat område”, vilket vi naturligtvis inte hade en aning om. Första boten struntade vi i men sedan kom det en till och efter att ha läst på nätet om rådet att betala så gjorde vi det. Det kan bli problem om man återvänder till Italien och inte har betalt!! Kolla på http://www.konsumenteuropa.se under frågor o svar – där finns det lite information. Bara bita i det sura äpplet alltså….

 8. Monica said, on mars 15, 2011 at 17:31

  Men det här låter som en ren bluffgrej! Kolla upp det innan ni betalar – Konsument Europa låter som ett bra tips.

 9. Kristina said, on mars 15, 2011 at 17:36

  Jag har haft förmånen att GÅ i tornet. Det var riktigt läbbigt – ibland kändes det som att gå i luft och sedan blev stgeen jätte kliv. Och inte åkte vi på trängselskatt heller – det fanns nog inte på den tiden.
  Men visst är det aaaaaa och ooooo när man ser tornet!

 10. Åsa said, on mars 15, 2011 at 21:59

  Jupp!
  Historien med kravbrevet känner jag igen… arbetskamrat fick rekommenderat kravbrev nästan ett år efter besök per bil i Toscana. Med hot om ytterligare kostnader vid utebliven betalning!
  Åhhhhhhhh, vad sugen man blev på att besöka ett korrupt Italien… NOT!
  Grattis ”Italienska-turistrådet”…
  Sköt om dej, George, och njut av din lilla familj!
  Kram Åsa ❤

 11. Monica said, on mars 16, 2011 at 09:45

  Flera konsumenter har varit i kontakt med Konsument Europa med anledning av att de har fått betalningskrav från European Municipality Outsourcing (EMO), ett inkassobolag som agerar på uppdrag av den italienska polisen.

  Betalningskraven avser i många fall avgifter för trafiköverträdelser i Florens och Pisa. På dessa, men även andra orter finns ett stort nätverk av trafikkameror uppsatta samtidigt som vissa delar av staden är begränsad för trafik. För att få köra i stadskärnan på dessa orter krävs i många fall speciella tillstånd.

  Konsument Europa vill uppmärksamma personer som ska köra bil i Italien på att den här typen av trafikavgifter och trängselavgifter kan förekomma och att man som biltrafikant bör hålla sig informerad om vilka trafikföreskrifter som gäller.

  Kontakta turistinformationen för att få reda på vilka trafikregler som gäller på den aktuella orten innan du ska åka på semester i Europa och var extra uppmärksam på trafikbegränsande skyltning.

  I denna zon får endast fordon med tillstånd köra. Fråga på plats vilka regler som gäller innan du kör in i cenrum, till exempel biluthyrningsföretaget. Bryter du mot detta förbud fotograferas du och du får böter via EMO. Detta kan ta upp till 1 år.

  Detta enligt konsumenteuropa.se

 12. Ka said, on mars 16, 2011 at 18:42

  Jag hade sparat fakturan men INTE betalat. Känns ju bara som rent lurendrejeri. Om inte hemsideslänken fungerar dessutom. Ser själva brevet och fakturan ”seriös” ut? Finns något tel.nr att ringa? Jag har en gång råkat ut för att vi körde fel vid en sån där motorvägsavgift i Italien och ”ett larm började tjuta”, men det dök inte upp någon faktura trots att vi inte hade betalat som vi skulle. Jag tror inte italienska myndigheter jagar en svensk som inte betalat….. Det är vad jag tror iaf. Så jag hade aldrig betalat! Men konsumentverket kanske är bra att tala med så det inte blir några obehagliga överraskningar. Men att italienska myndigheter skulle sätta dit dig har jag svårt att tro.

 13. Ingrid said, on mars 16, 2011 at 20:50

  Hej! Det här verkar skumt. Kolla upp denna faktura.
  Mvh: Hallandskusten.

 14. Sara Jarmakowski said, on mars 16, 2011 at 23:34

  Hej,
  faktura från Toscana fick vi fem månader efter vår vistelse där i somras. Vi var i Florence (som jag aldrig rekommenderar någon att köra i) och körde bil in till vårt hotell. Vi betalde på plats ca 400 kr för att få köra i Florence, men när vi kom hem dök en räkning upp på 1100 SEK. Vi hade hyrbil så de hade letat upp oss via den firman. Av vad jag kan urtyda är det nog bara att betala, då jag läst många exempel där italienska myndigheter inte ger sig. På vår räkning fanns också inloggningsuppgifter till florence polismyndighet som vi loggade in på. Väl där fanns information på knagglig svenska som beksrev att vi hade kört mot trafikens riktning. I vårt fall är de omöjligt att veta om vi har gjort detta då man i vissa fall kunde komma till en korsning där det var enkelriktat åt alla håll på grund av vägarbete. Så logga in och kolla vad där står, annars kan jag nog bara råda er att bita i det sura äpplet och betala.

  För övrigt vill jag tacka för en otroligt läsvärd blogg, den bästa blogg i alla kategorier. Trots din situation verkar du/ni se ljuset i det mesta och njuta av dagen, jag är imonerad och glädjs över att följa dig, Sara och er lilla lycka Freja. Kram på dig!

 15. Birthe said, on mars 18, 2011 at 12:17

  Vi lyckas också dra på oss böter av olika slag när vi bilar i andra länder :). Italien är ett av dem.

 16. Upprörd. said, on mars 19, 2011 at 16:41

  Hittar du en adress dit (borde finnas med på räkningen) kan du alltid sända ett brev och säga som du tycker, det går att översätta från svenska till italienska med hjälp av internet. Lycka till och ha de bra. 🙂

 17. Lars Gustafsson said, on juli 5, 2011 at 11:43

  Hej, har råkat för samma sak som Du. Vi var i Pisa i nov. 2010 och i förra veckan fick jag ett rek. brev med krav på 119 euro. Man beskrev var jag kunde hitta fotot på nätet och det var på min bil men bara bakdelen med nr.plåten men ingenting på platsen för” brottet”.
  Mailade till polisen i Pisa och fick en bild i retur där man påstod att jag kört in men min bil var inte med på den
  bilden.
  Vi är inte ensamma att ha råkat ut för detta, hittade säkert hundratals andra som kommenterar detta på nätet.
  För att slippa problem har jag idag iallafall betalt och det var jobbigt bara det att få allt rätt.

 18. Lisa said, on juni 23, 2012 at 09:47

  Jag är 10 år och ska bila ner till Italien i sommar med min familj och släktingar. Vi ska bo väldigt nära Pisa och åka och kolla på lutande tornet. Ajajaj…


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: