George med Liemannen bakom axeln

Hur vill DU ha Svensk sjukvård?

Posted in survivaL by georgeschottl on november 17, 2010

Jag har sedan 1995 arbetat med att vända företag som uppvisar ”röda” (förlust) siffror till att få ”svarta” (vinst) siffror.
När enheten/företaget uppvisade svarta siffror, kunderna är nöjda och verksamheten verkade stabil var mitt uppdrag klart och jag flyttade vidare till nästa uppdrag. Jag har gjort ca 14 uppdrag och enbart en verksamhet var omöjlig att rädda, ett hotell i Båstad. Alla andra uppdrag var möjliga att vända.

Jag är alltså ganska van vid att studera organisationer och strukturer.
Även om sjukvård inte är mitt ”gebit” handlar det fortfarande om en personalintensiv verksamhet som är baserad på kontakter människa mot människa.
Därför funderar jag ofta på ganska tydliga galenskaper som jag ser i sjukvården.
Jag ser belastningar av arbetsuppgifter som drabbat även en annan yrkeskår, poliserna!

Hur man kan sätta läkare, sköterskor eller poliser att sköta administration, att de skall sköta en majoritet av administrationen strider mot den heliga regeln: skomakare, bliv vid din läst!
En läkare eller sköterska har många års utbildning, att de skall sköta tonvis med dokument och adminstrativa uppgifter verkar enligt min mening inte produktivt.
Det finns massor av poliser, dock är det lite ovanligt med massor av poliser på våra gator, de flesta av poliserna sitter på sina kontor och …….sköter administrationen!
Läkare är idag en underutnyttjad yrkesgrupp settt ur ett patientperspektiv!
Sjuksköterskor är idag en underutnyttjad yrkesgrupp sett ur ett patientperspektiv!
Efter att ha ”levt” i sjukvården sedan 2006 är jag övertygad om att just sjuksköterskorna hade kunnat spara ofantligt mycket i vården i både reda pengar men även misnkat patientlidande.
En avdelning med kompetenta sjuksköterskor är idag i skriande behov av ökade resurser, ökade befogenheter och ökad kontroll!
Jag själv är en urusel administratör, det krävs noggrannhet och struktur för att bli en bra administratör.
När jag själv skall sköta administrationen försvinner massor med tid och mängder med fel sker, men när jag gör ”min grej” så funkar det bra, så länge jag har en administratör som ”håller mig i handen, eller drar mig i örat”
Det finns massor av miljoner som kunde sparas in i svensk sjukvård genom att sätta administratörer på administratörstjänster och läkare och sjuksköterskor på deras respektive tjänster
Det finns miljarder i den svenska vården att SPARA om vi ger rätt resurser och befogenheter till sjuksköterskor och läkare!

Som avslutning vill jag be er läsa om just detta ämnet från en man som också vet vad han pratar om.
Kjell Broberg som har spridd tarmcancer och som söker sin vård i Frankrike.

Så här skriver han om administration i vården:

”Vi är på väg mot den patientfria vården. Jag har sett hur avdelningar på storsjukhus tömts för att byggas om för administratörer. Vi får allt mindre resurser att vårda våra patienter, istället ägnas arbetstiden är byråkrati.”

Nej, det var ingen slutkörd läkare i gamla Östtyskland som sa detta, utan en erfaren sjuksköterska som arbetat på de flesta sjukhusen i Stockholmsområdet. Jag mötte henne på min trettionde cellgiftsbehandling igår. Ingen har analyserat den svenska sjukvårdens problem med så få ord som hon: ”Vi är på väg mot den patientfria vården”.
Det blir ett byråkratiskt himmelrike där inga patienter får störa det viktiga flödet av information och blanketter, ombyggnationer och politiska beslut.
Detta låter förstås vansinnigt och blir aldrig verklighet fullt ut, men vad jag och många med mig undrar över är hur långt våra landstingspolitiker tänker driva den här utvecklingen som pågår med rasande fart?
Låt mig bara ta några exempel. Min franska professor Rene Adam har två sekreterare som bara arbetar enbart åt honom, dessutom har han en hel avdelning som sköter de omfattande kontakterna vid sjukhusets levertransplantationer. När en professor på Akademiska sjukhuset i Uppsala är vänlig nog att besvara mina brev, ser jag med all önskvärd tydlighet att svaret är skrivet på datorn av professorn själv. Han har inga sekreterare att tillgå utan sköter all administration själv. Samma sak på min husläkarmottagning eller onkologen på Danderyds sjukhus – läkare och sjuksköterskor med lång och för samhället kostsam utbildning ägnar mer och mer av sin tid åt ren administration istället för att arbeta med det de vill: att vårda patienter.
Det är inte vårdpersonalens fel. Det är våra landstingspolitiker och styrelseledamöterna för de bolagiserade sjukhusen som vill ha den här utvecklingen. Frågan är vilken erfarenhet de har av den skattefinansierade vården och om de hamnar där när de blir sjuka – eller vänder de sig till privatsjukhusen som Sophiahemmet liksom flera av våra politiker?
Som sagt, det är dag 2 min trettionde behandling och jag mår som vanligt, trött och grinig (som ni kanske märker av ovanstående text…). Jag ser fram mot åtta veckors behandlingsfrihet avbruten av operationen i på Hopital Paul Brousse i Paris. Nu gäller det att stampa fram ytterligare 200 000 kr i förskott och ha ytterligare medel i reserv om vistelsen på intensiven blir längre än planerat – där kostar det 25 000 kr per dygn att ligga. Pengar som får dansa samma vals som den tidigare dryga halvmiljonen: Avslag från Försäkringskassan och överklagande till tre instanser innan pengarna förhoppningsvis kommer tillbaka.

George

Annonser

19 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Mirjana said, on november 17, 2010 at 21:13

  Så smart och god människa som Kjell får man leta efter. Jag skulle vilja ha honom som hälsovård minister, ingen skulle passa bättre för den posten.

  //Mirjana

 2. Karin Nyman said, on november 17, 2010 at 23:04

  Kjell har helt rätt, som vanligt. Han lyckas alltid finna huvudet på spiken.
  Har en väninna som jobbar i på MAS som själv sedan många år slutat fundera över de administrativa rutinerna längre- Varje år skall nytt prövas för prövandet skull. Varje år skall nya möten till för att förklara hur det nya skall gå till för att nästa år rivas upp. Det går åtskilliga timmar till för nya förnyelser som bara är till för administrationen skull – Inget som gynnar de sjuka men ingen vågar eller får gehör för att säga emot. När skall det sluta med detta. Det är ju inte mer pengar som behövs, det är en omdirigering av alla tjänster. Rätt man på rätt ställe och låt sedan alla få arbetsro då kommer kvaliten öka på sjukhusen och sjuka få den behandling de skall ha och har rätt till. Läkare skall jobba med sjuka patienter inte med varvade administrativa och forsknings uppgifter samtidigt. Det måste vara frustrerande för alla. Men VARFÖR har det blivit så här, var började det och vem lät det fortsätta utan att reagera.

 3. Carina said, on november 18, 2010 at 08:08

  Tack George för en fantastisk blogg och för att vi får följa Dig och Din familj på Er resa genom livet ❤

 4. Elin i Malmö said, on november 18, 2010 at 08:33

  Har du varit och kollat in LEAN? De kör ju utbuldningar med jämna mellanrum nu för både personal på SUS och allmänheten. MYCKET intressant…och skrämmande!

 5. S said, on november 18, 2010 at 09:12

  Är ssk och har arbetat i akutvården i sådär 25 år. ”Förr” bestod min arbetstid av 90% patientarbete och 10% administration. Nu är det precis tvärtom! Helt vansinne! Mycket av det jag gör, skulle kunna göras av någon med helt annan typ av utbildning. En del skulle kunna göras av någon med enbart sunt förnuft. Det jag gör idag, är inte vad jag lagt all utbildning på, eller vill använda all min erfarenhet till. Enda trösten är, att min lön åtminstone motsvarar det jag gör under 90% av min arbetstid…
  Vad gäller dokumentation av det vi gör och det vi säger, är vi inne i någon slags dokumentationshysteri mycket av det skälet att patienter idag, på både gott och ont, är anmälningsbenägna. Allt, och jag menar allt, bör krattas in för att det ”ska finnas”. Extra viktigt på akutmottagningar eller på enheter där pat ofta befinner sig i stress och inte ser, hör och uppfattar på det sätt man önskar.
  När du blir frisk, G, önskar jag att Skane anställer dig som ”vändare” av både det ena och det andra. Tror du skulle kunna göra under!

  • georgeschottl said, on november 18, 2010 at 10:59

   Tack Susanne
   Du är nog en väldigt ovanlig människa, under hela min cancer-resa är det bara ett fåtal människor som sagt ”när du blir frisk”….
   En underbar tanke, att bli frisk..
   Att bli frisk från Malignt Mesoteliom vore en fantastisk sak!
   Jag håller med dig i dina resonemang om hur mycket effektivare det hade varit med administratörer på administratörstjänster och sköterskor på skötersketjänster.
   George

   • S said, on november 18, 2010 at 19:10

    George – det finns många klokhuvuden i vår värld som tillbringar sina dagar och nätter med att hitta på nya saker att behandla och bota med. Vi måste lita och hoppas på dem. Vi måste tro att det ska gå, att de hinner. All form av icketro/ickehopp vore att ge upp till förmån för den skit vi drabbats av. Visst, livet är en åkomma med 100% dödlig utgång, och en dag får vi alla ge upp. Men du – det är i en annan tid, en annan dag, en annan stund. Nu kör vi 🙂

 6. Lilette said, on november 18, 2010 at 10:03

  Håller fullständigt med Kjell. Läkare, sköterskor och undersköterskor ska jobba med patienten, vi som är läkarsekreterare ska jobba med administrationen. Jag jobbar som läkarsekr på SU där man nu planerar en omfördelningar av våra jobb, vi ska bli färre sekr som ska klara mer arbete. Tanken är också att vi ska arbeta på distans, vi ska skriva för alla kliniker (ögon, medicin, kirurgi mm) där vi inte kan terminologin vilket innebär en patientfara tycker vi sekr. Målet med detta är bland annat ekonomisk hemtagningseffekt, mindre stressig arbmiljö för vårdadm? Vi protesterar nu så gott vi kan för att förhindra detta. Vi borde hellre bli fler sekr som kunde ta över adm arb från läkare och sköterskor.
  Lycka till med lilla tösen!

 7. Marlene said, on november 18, 2010 at 11:40

  Har jobbat inom vården i över 20 år, som undersköterska. Min uppfattning är att de som är sjuksköterskor och undersköterskor, som har en bra läggning för organisation får sin tjänst utökad/ersatt med administrativt arbete. Och att det ses och upplevs som en förmån, att de får en högre status i sitt gäng. Och det är cheferna som blir avlastade, INTE ens kolleger på golvet eller patienten i sängen. Det är denna inställning till vårdyrket som måste ändras. Det finns så många sköterskor och uskar som sliter med patienter hela dagarna, ger all sin tid (på jobb) till dom, och som aldrig varit med i en projektgrupp eller arbetat fram nya rutiner, men de uppskattas inte av cheferna. Det är detta som måste ändras!!
  Oxå vill jag passa på att ge dig en styrkekram, George, du är en kämpe utan dess like!! Och en underbar ”bloggare” att få läsa!!

 8. cecilia said, on november 18, 2010 at 12:22

  Vill bara säga att du är en stjärna för alla cancersjuka, du inger hopp och verkar bry dig om alla. Ville oxå säga att jag har en liten dotter som strax fyller 2 år, hon heter Freya med exakt samma stavning, lilla kärleksgudinnan Freya. Hoppas ni mår bra alla tre!

 9. eija said, on november 18, 2010 at 12:58

  Du är nog en av de få som kan ändra på svensk sjukvård. Anfall dom bara. det är helt sjukt hur lite läkare används till det de är utbildade till. I Stockholm känner jag en sjuksyrra som förr arbetade som sjuksyrra på neonatal men som sedan en massa år tillbaka jobbar med att läsa journaler och göra koder för varje åtgärd så att huddinge sjukhus verkligen debiterar rätt när de Sös ska betala för sig. jag blir såååå trött. Vilket ökenjobb och vilket slöseri med skattepengar.

 10. Anna-Lena said, on november 18, 2010 at 16:36

  Hej George
  Min lillasyster, 43 år gammal och en son på 20 månader, har pancreas cancer, samma som Johan och Tomasine. Min syster är nu dålig. En gång när orken finns ska jag ta upp kampen mot denna avskyvärda sjukdom. Jag kommer då att kontakta dig för att bolla vad som kan göras. Just nu är man bara förtvivlad.

  Du gör ett fantastiskt jobb.

  • georgeschottl said, on november 18, 2010 at 19:03

   Hej p dig. Du r stark som frsker hjlpa din lillasyster. Hr kommer en lnk med den ABSOLUT senaste frskaste informationen (colon/colorectal-cancer) om vad som r standard och bsta behandling i sverige idag! http://www.kliniskacancerstudier.se/ Sedan kan man ocks lsa om vilka forskningsmediciner man testar i Sverige idag, Lycka till George

 11. Karin said, on november 18, 2010 at 19:12

  Hej jag jobbar som sjuksköterska och du, G skulle verkligen behöva finnas inom landsting och kommun och vända detta!!! Jag har inte jobbat så länge men känner verkligen igen det som du och Kjell skriver om. Det är inte klokt i ett sverige 2010!!!
  Håller också med om det som Marlene skriver ovan….inställningen måste ändras.

  Och till sist, har följt bloggen ett tag och vill bara säga vilken enastående person du är. Önskar er all LYCKA med det som komma skall, det är underbart! (blev själv mamma för 8 mån sedan)
  kram

 12. sjuksköterska said, on november 18, 2010 at 21:56

  Jobbas som syrra och det är pinsamt hur lite vi träffar patienter, vi sitter bara vid datorn el telefonen om vi inte delar några ynka piller. På min avdelning får vi mer och mer ansvar, får göra mer uppgifter som läkarna ska göra. Dem som träffar våra patienter mest är våra undersköterskor, hade vi inte haft dem vet jag inte vad vi skulle göra. När jag utbildade mig syrra trodde jag inte att jag skulle göra så mycke administrativt som jag nu gör…och det gör ont i mitt hjärta…

 13. Bamsen said, on november 19, 2010 at 08:30

  Hej George!

  Jag blev lite nyfiken på jämförelsen med poliserna – har du kontakter i polisvärlden? Har du läst någon utredning? Jag är intresserad av att få mer information om det du beskriver inför ett möte med närpolisen i mitt bostadsområde.

  /Bamsen

  • eva said, on november 21, 2010 at 03:41

   Ja..Tyvärr är det så och jag vill arbeta och vara nära människan…de var väl därför man blev sjuksköterska…meen fan va man får strida för det….kommer Aldrig priotera datorn med fina vårdplaner…(då måste jag byta yrke)//E

 14. Marie said, on november 19, 2010 at 14:10

  Här kommer ett inlägg från en lärare som kan intyga att vi har en mängd administrativa uppgifter. Många äldre kollegor säger att denna börda ökat stort på senare år. Är det inte meningen att lärare ska ha tid att planera och genomföra intressanta och inspirerande lektioner? Det trodde jag när jag utbildade mig – nu går vi på knäna och är helt slut av allt pappersarbete och mailande.
  Följer din blogg sedan en tid och väntar på spänning på Freyas entré. Lycka till!

  /Marie

 15. Fredrik Lundkvist said, on november 20, 2010 at 12:27

  Det finns en fara i svartmålningen av svensk vård. Enligt bl a Health Consumer Powerhouse och en rad andra internationella institut och studier är svensk sjukvård kanske bäst i världen, bland annat på att hålla cancerpatienter och spädbarn vid liv. Detta trots att det samtidigt finns starka principer om att inte förlänga onödigt lidande; alla utredningar, undersökningar och behandlingar skall göras utifrån patientens behov och önskemål. Ingrepp som riskerar att förlänga eller förorsaka lidande utan att vara till gagn för patienten skall inte utföras. Det är viktiga principer – som också tycks leverera goda resultat.

  All administration i vården är heller inte av ondo. Det är viktigt – både för patientsäkerheten och möjligheterna till utvärdering, uppföljning, forskning och utveckling – att alla vårdinsatser dokumenteras noggrant. Liksom att det produceras underlag för kvalitetsregister, finns tid för patientkonferenser där olika kategorier av vårdpersonal och olika specialiteter kan samråda kring behandlingsstrategier etc. Allt detta – dokumentation, patientsäkerhet, uppföljning, samråd, samverkan, utvärderingar, forskning och annan utveckling tar mycket tid – och kommer att ta mycket tid i anspråk – oavsett hur vården organiseras.

  De som tjänar mest på svartmålningen av svensk vård är de som vill privatisera och sälja; de som hellre ser en vård ägd och kontrollerad av de risk-kapitalister som idag redan kontrollerar de stora privata vårdföretagen som Aleris, Carema och Attendo.

  Därutöver så tror jag också att det vore en dålig ide att spara miljarder på vården. I ett väl utvecklat välfärdssamhälle skadar det inte att vi faktiskt satsar en relativt stor andel av våra gemensamma resurser på att ta hand om sjuka, utsatta och behövande människor. Det enda jag på rak hand skulle vilja rationalisera bort är de miljarder i vinst som privata förtag idag gör på vården – till stor del på grund av sockrade avtal på grund av den starka viljan att driva fram fler privata alternativ.

  Så när ni skriver att den svenska vården är ”helt sjuk”, ”skrämmande” och ”slöseri” … är ni helt säkra på att era resonemang inte saknar lite nyanser och perspektiv? Är ni helt säkra på att svensk vård är något av det sämsta, sjukaste, mest skrämmande? Och vad är alternativen? Att sälja hela skiten till Boultbee? http://www.svd.se/nyheter/inrikes/centrum-i-kris-del-1-svd-granskar_5703205.svd


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: