George med Liemannen bakom axeln

Åtgärder bör vara jämförbara….

Posted in survivaL by georgeschottl on maj 31, 2010

Jag funderar på de olika åtgärder myndigheter har som arsenal att använda sig av om man som medborgare inte sköter sig i sin yrkesutövning.

Jag tycker mig finna ett mönster som inte är konsekvent…..

En busschaufför som dricker alkohol och åker fast i en poliskontroll blir av med sitt körkort och sitt jobb.
En läkare som lämnar operationsbordet med resultat att man glömmer operationsutrustning inuti patienten döms inte och blir inte av med jobbet…
En polis som skyddar sin fru från en missbrukare som svingar en hammare slår ner missbrukaren döms för misshandel och blir av med sitt jobb.
En läkare som är lättirriterad på sin kollega sticker ifrån en pågående operation vilket försätter patienten i en livshotande situation, läkaren får behålla jobbet.
En krögare som kör för fort med sin bil blir av med körkortet och blir även av med utskänkningstillståndet för alkohol, restaurangen får stänga och 25 anställda blir av med jobbet.
En läkare misslyckas så pass mycket med att skruva ihop ett benbrott att skruven lossnar och gnider mot muskeln vid varje rörelse. Läkaren får behålla jobbet!

Självklart pratar jag om den danska/ norska/ svenska ortopeden som vi Svenskar lärt känna genom media.
Självklart så skall det finnas register som slussar undan dåliga doktorer, branschen är tyvärr inte självsanerande och det krävs att myndigheter informerar om vilka läkare som inte är lämpliga att utöva sitt yrke.
Det som INTE är självklart är att att vi måste tvingas upptäcka dessa brister i den svenska myndighet som har till uppgift att skydda oss medborgare från dessa problem!
Det är  skrämmande klart att vi saknar en skyddsbarriär från den promille av urusla läkare. De dåliga läkarna är ytterst få, men att de passerar genom ”nätet” är inte till fördel för någon!

Tack och lov så har den ”tredje” statsmakten Media upptäckt problemet men frågan kvarstår, de busar som finns inom läkaryrket, hur kan de få fortsätta arbeta när de andra yrkesgruppernas busar  blir förbjudna att fortsätta med sin yrkesutövning?
Är det skillnad på busar och busar?

George

Annonser

8 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. ulla said, on maj 31, 2010 at 21:13

  En läkare ”missade” vår dotters bröstcancer, hon var endast 29 år gammal hade 2 små barn, den spred sig till lever och skelett, hon ”lämnade” oss; man, 2 barn, föräldrar o 2 syskon i Februari och vi ska ha urnsättning på Onsdag 2/6…läkaren fick BARA en erinran och får alltså arbeta vidare som läkare !!!! Jag tycker att om man gör en så´n miss i sitt arbete som läkare så bör man få sin läkarleg. indragen, även om vi aldrig får vår dotter tillbaka……

 2. Catha said, on maj 31, 2010 at 21:15

  Huvudet på spiken! De flesta läkare är ju förstås kunniga och gör ett bra jobb men det finns alltid en liten grupp som gör fel på fel på fel… men ännu har jag inte sett någon konsekvens för dessa misstag. Det som kan hända är att de förbjuds att arbeta på vissa avdelningar.
  En intressant aspekt på detta är läkemedelsordinationer. Läkarna ordinerar och vi ger medicinen. Har läkarna skrivit fel dos och patienten får läkemedlet är det oftast sjuksköterskan som åker på det eftersom vi ska kontrollera att dosen är rimlig. Läkarna går oftast fria. Jag har råkat ut för flera felordinationer och då gäller det att ha skinn på näsan. Vid ett tillfälle fick jag en alldeles tokig ordination – jag tror det rörde sig om att jag skulle ge ett tiotal tabletter av en och samma sort till en patient. Jag gick in till doktorn och frågade om dosen stämde. Han brydde sig inte ens om att kolla utan snäste av mig och uppskattade inte att jag ifrågasatte hans kompetens. Jag gick in ytterligare en gång och påpekade att dosen verkade fel – ännu en gång blev jag avsnäst. Tredje gången jag gick in hade jag med mig tabletterna – lade dem på doktorns skrivbord och sa: ”Vill du att patienten ska ha alla dessa tabletter får de ge dem till honom/henne själv!” Då först tittade han på ordinationen och insåg att det blivit en nolla för mycket. Nu blev det ett långt inlägg, men jag har ju ingen blogg längre…. 😉

 3. Lenas Värkstad said, on maj 31, 2010 at 21:29

  Läkaren du talar om, Johanne Krogh, arbetade tills media upptäckte fallet, i mitt upptagningsområde, Hudiksvalls sjukhus. Hon är numera omplacerad och får inte ha någon patientkontakt tills saken är utredd. Men finner då HSAN henne lämplig i alla fall får hon återgå till normal tjänst.
  Eftersom hon är 62 år gammal tycker jag att det vore ytterst lämpligt att pensionera henne. Men då får hon väl en stor fallskärm utöver sin väl tillgodosedda pension.

  Mitt landsting är ett av de som har väldigt svårt att få läkare, så det är kanske därför hon anställdes utan större kontroller. Man var helt enkelt glad att någon ville jobba här.

  Det måste bli rutin, även i Gävleborgs Läns Landsting, att kontrollera referenser. Hade detta gjort så skulle allt ha upptäckte och inga hälsingar blivit skadade av henne.

 4. Jessika said, on maj 31, 2010 at 22:23

  Lena: (hej förresten 😉 )
  Det jag slogs först och främst av är hur är det möjligt att en läkare, 62 år gammal och anses ha så bristfälliga anatomiska kunskaper, som det stod i beslutet från norska motsvarigheten till HSAN, att hon inte kunde få behålla sin specialistlegitimation, ie. inte längre operera i Norge. Blundade hon sig igenom utbildningen?
  För det andra. Kvinnan har farit runt i Norden och ”utövat” medicin med elände lämnat bakom sig. I just Hudik-området säger ju sjukvårdsansvariga att de är nöjda med hennes arbete men det får väl tas med en nypa salt. JAG tar det med en nypa salt .Det är inte enkelt att bli fälld och då 29 varningar. Man flyttade inte läkaren för att landstinget var missnöjda utan för att, surprise!, patienterna var det.
  Och sedan medgav man ju att man hade inte tagit några referenser. Vilket får man att fundera rätt ordentligt. VARFÖR tog de inga referenser eller ens en formell ansökan? Läkarbrist eller inte, referenser är väl det minsta man kan begära.

 5. Åsa said, on juni 1, 2010 at 07:50

  Hej.
  Det är helt otroligt hur Sverige fungerar. Inom sjukvården hålls de som gjort fel om ryggen.
  När jag fick vårt första barn höll både vår son och jag på att förlora livet på grund av en envis läkare som inte lyssnade varken på mig eller på sin personal. Jag hamnade i respirator och tappade hela min blod mängd två gånger. Men när vi sedan skickade in en anmälan så fick vi till svar att det som skedde inte kunde förhindras. Så läkaren klarade sig.
  Man blir bara trött.
  Denna läkare som är aktuell nu skulle bara få gå från arbetet med omedelbar verkan. Hon är verksam i det landsting som jag tillhör så det är bäst att hålla sig både hel och frisk

 6. Maria said, on juni 1, 2010 at 10:59

  Mitt i prick! En märklig organisation, det är vad sjukvården är. Det krävs oerhört stora skador eller stor risk för stor skada, innan någon som helst åtgärd görs…

 7. Henrik said, on juni 1, 2010 at 11:52

  Jag håller med dig i mångt och mycket men jag vill också att man kan väga in att en barnläkare vid Astrid Lindgrens sjukhus blev frihetsberövad och anklagad för barnamord utan några egentliga bevis… Det är inte i många yrkesgrupper detta skulle kunna hända. OBS! ej läkare…

 8. SaraH said, on juni 1, 2010 at 22:03

  Det stämmer precis det du säger. Inom vissa yrkesgrupper blir man som sagt av med arbetet där ”misstag” görs. Vart går gränsen och vad är rimligt.

  Har själv förundrats över detta med läkare…. samt det att man som patient är så ”utlämnad”. Skulle jag som patient få ett svar inför en operation om jag skulle fråga: Har denna läkare som ska utföra ingreppet lyckats (eller misslyckats) med tidigare liknande operationer… Vet inte faktiskt… gäller sekretessen en sådan gång? Det jag tror (vet inte) är att jag möjligtvis en sådan gång kan få statistik över hur många liknande operationer som lyckats/misslyckats i Sverige eller så..
  Hur många är det som skulle ställa en sådan fråga innan en operation?? Gör man det? Finns det någon som gjort det? Vill man veta det?

  Jag bor i Hälsingland och jag hoppas att rätt beslut tas kring denna läkare. Jag hoppas också att vårt landsting ser över sina rutiner kring hur folk blir anställda och vilka de anställer (har tydligen inte gjorts några kontroller, undrar om det verkligen kan stämma. Kan det få gå till så…??) Jag vill som patient känna mig trygg över att det är kompetent personal som arbetar inom sjukvården eftersom jag själv kan så lite inom det området. Har alltid sagt att jag är ingen läkare utan att man måste kunna lita på vad läkaren säger… känns inte som så nu…

  Jag träffade förresten en helt underbar läkare när jag var iväg med sonen förra veckan. Verkligen rätt person på rätt plats!!! Så visst finns det folk av alla slag.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: