George med Liemannen bakom axeln

Vilka barbarer, otroligt primitivt!

Posted in survivaL by georgeschottl on december 13, 2009

Jag funderar på hur man kommer att se på behandlingarna och resultaten i dagens sjukvård om 500 år?

Kommer dessa framtida friska människor hänföras och reagera med skräck över hur det går till idag år 2009?
Vi ser med skräckblandad förstjusning på hur man använde besvärjelser och olika drycker som medicin, ofta var bön en enorm vårdsatsning. Den riktigt avancerade vården hade åderlåtning och iglar som vård, även lite nergrävda krus med spik och urin som preventiv vård (skydd mot häxors förbannelser). Kunskapen om blindtarmsoperationer försvann ca 1000 år före Kristus då Grekernas gamla läkekunskap gick i glömska…

Kommer det att låta så här om oss och dagens vård?
De sprutade in gift, riktigt farligt gift i människorna i hopp om att giftet skulle döda sjukdomen före patienten !
(cellgiftsbehandling)

De använde radioaktivitet som botemedel!!! Jösses, vilka barbarer! De strålade de sjuka och hoppades att radioaktiviteten skulle rädda patienten!

Antibiotika skrevs ut i sådan mängder även mot virus att det slutade med att bakterierna blev antibiotika-resistenta, detta slarv skapade den stora bakteriedöden då miljoner människor dog år 2132. Nu vet vi bättre!

De hade INGEN aning om preventiv vård på 2010-talet! Man hade tilloch med vårdinstanser som kallades Primärvård och de var ökända för att inte klara av att hitta rätt diagnos! Det som är så viktigt system, håll folk friska med preventiv friskvård (så slipper man sjukvård), det är ju ett så enkelt tankesätt!

Ibland, detta är helt otroligt, lyssna på detta, ibland så tog man bort hela organ om de stackars människorna hade något som kallades för cancer, tänk, de tog bort en hel lunga, eller bröst, eller en bit av huden!
Jösses så enkelt det är att bara skicka in lite nano-robotar som håller kroppen i perfekt skick och underbar trim!
Att de inte gjorde det på den tiden?

Ja, varför gör vi inte det nu idag? Varför botar vi inte ALLA sjukdomar med nanoteknik? Vi är inte där än!
Forskningen har inte kommit dithän än att vi blir friska av ett piller eller en laddning nano-robotar i vår kropp!
Men vad vi KAN göra IDAG är att fokusera MER på preventiv sjukvård! Att använda Amerikanarnas ord Preemptive som ett tankesätt!
Det finns ett gammalt ordspråk som säger: Bättre att Förekomma än att Förekommas!

Fokusera på preventiva åtgärder! Lär alla läkare att ställa rätt diagnos!
Gör inte misstag i vården som skadar patienten!

Det är TRE saker, börja där, att bara börja nysta i den ändan kommer att rädda tusentals liv och spara staten miljarder!
Kom igen, slå två flugor i en smäll och skapa ett ännu lyckligare Sverige!

George

5 svar

Subscribe to comments with RSS.

 1. Anna73 said, on december 14, 2009 at 00:11

  Ja eller hur?! Jag har också funderat på hur man om 50 år kommer att berätta om de primitiva metoder som användes för att bota cancer idag. Ungefär som när man idag förfasas över att man i början av 2:a världskriget amputerade ben och armar på soldaterna för att de inte skulle dö i bakterieinfektioner. Idag botar man de flesta av dessa infektioner med antibiotika. Jag känner på mig att vi nu snart har samma typ av paradigmskifte för cancerbehandling. Men kommer det imorgon, om ett år eller om tio år?

  STOR kram till dig George från Anna73

 2. Karin said, on december 14, 2009 at 10:53

  Jag kommer sitta där ute i universum och kolla hur rätt du hade när du skrev detta på forntiden.
  Kram/Karin

 3. eija said, on december 14, 2009 at 15:30

  Jag minns bara hur det lät hemma när jag var liten för 30 år sedan. Mamma som är läkare berättade att de fått så fantastiska hjälpmedel som cytostatika och nu säger hon att de gav hästdoser som ingen människa stod pall för. Och det är kanske samma sak nu. Det verkar ju alltid gå till så att man minskar doser och förfinar angreppspunkter. Istället för att stråla hela huvudet så strålar men en liten liten del. Men jag är helt övertygad om att de kommer att undra hur man tänkte när de tittar på primärvården och ännu mer när de tittar på uppstyckningen av sjukvården. All tid som går åt till att dokumentera och kvantifiera och ta betalt mellan enheter. Hur många byråkratsjälar upptas inte av detta? De pengarna kunde gå till skarp sjukvård istället.

 4. Ewa Larsson said, on december 14, 2009 at 22:06

  Kul framtidsscenario!Vad du är uppfinningsrik, det ligger mycket i vad du skriver,

 5. Erik said, on december 15, 2009 at 22:38

  Jag håller med. Ungefär på samma sätt som man kan tycka det är lite smått komiskt (och mysigt) när man ser en svartvit film från 1909 med häst, droskor och vagn och den tidens utstyrsel.. , man ser liksom att det inte var igår. Självklart, den tekniska utvecklingen kommer att forstkrida, kanske dock inte i samma rasande tempo som under 1900-talet… men den medicinska utvecklingen och kommer nog bara att accelerera, jag har läst om nanoteknik och det verkar otroligt spännande men ligger nog en bit framåt i tiden.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: